



Matematik, bir öğrencimiz dile getiriş şekliyle MATEMatik... Bir çok öğrenci matematik dersinden başarısız olmakta, hatta matematik dersi almadan önce bile çevresel söylemlere kulak kabartıp başarısız olacağı konusunda içten içe kaygı duymaktadır. Sadece öğrencilerde mi, ebeveynlerde bu korku çok daha belirgin bir biçimde kendini göstermektedir. Oysa, matematik oldukça eğlenceli, rahatlıkla başarılabilecek ve iyi bir temel sonrasında ömrünce tüm sınavlarda çok büyük katkılarını göreceği en önemli derstir.
Matematik

İlk yapılması gereken şey, matematiğin çok da korkulacak bir şey olmadığı öğrenciye aşılamaktır. Aksi takdirde matematiğe yaklaşmayan bir öğrenciden matematiği başarmasını beklemek hayalden öteye gitmez.
Bir eğitimcimizin söylemiyle, 400 sayfalık tarih kitabını soru kaçırmıyacak biçimde okuyacağıma 10 sayfa formül ezberlerim tüm matematik konuları bitmiş olur. Hakikaten öyle; Nitekim çalışmalarımızda da öncelikle herbir konuya ilişkin maksimum bir sayfalık formül kağıdı öğrenciye hazır olarak sunuluyor. Akabinde kısa bir formül açıklaması ve soru çözümüne geçiyoruz. Soru çözümünde formül kağıdına bakış serbest, hatta formül kağıdını ezberlemek kesinlikle yasak. Zaten formül kağıdında benzer formülü görünce anında soru çözülebiliyor. Soru çözüm sayısı arttıkça beyin ister istemez formülleri beyine kazıyor. Üstelik bir haftalık süreç boyunca ödev sorularda da o kağıda bakış yine serbest. Zaten eğitimcilerimizle yaptığımız en önemli uygulamalardan biri de çok fazla soru çözümü şeklinde. Nitekim tek bir kaynak bir kaç soru tipinde takılıp kalıyor. Oysa sınavlarda çok farklı soru stili ile karşılaşmaktayız. Bu nedenle 60'ı aşkın matematik kaynağından ödevler bizzat öğrenciye veriliyor.

Farklı kaynaklardan çözülen sorular ile öğrenci her tarz sorular için ayrıca hazırlanmış oluyor. Sonuç olarak yukarıdaki karikatürde yer alan öğrenci profili bir süre sonra soldaki karikatür biçiminde matematiği yaşamına entegre etmeye başlıyor.
Bir çok öğrencide gördüğümüz matematik konularındaki iyileşme zamana bağlı olduğu yönünde. Yalnız bunun en önemli nedeni iyi ve yeterli düzeyde bir temelin olmayışı, olan mevcut temelin ise pratik yönden oldukça zayıf olması şeklindedir. Matematik ile beraber hafıza güçlendirme teknikleri ve zihinden işlem yapma yetisi öğrenciye kazandırılarak matematik temelinin güçlendirilmesi ve özellikle sınav süreçlerindeki yetiştirememe probleminin önüne geçilmiş olmaktadır.
Matematik konuları sanılanın aksine sayıca çokta fazla değildir. Özellikle YGS sınavındaki konular orta okul seviyesindeki konulardır. Nitekim SBS ve YGS konularına bakıldığında benzer konuların olduğu göze çarpacaktır. Yalnızca soruların tarzı ve seviyesi artış göstermektedir. O halde iyi bir matematik temelinin ilköğretim seviyesinden alınması gerektiği, bir diğer deyişle ne kadar erken alınmasının o kadar önemli olacağı unutulmamalıdır. Aksi takdirde bu temelin inşaası hiçte sanıldığı kadar kolay olmayacaktır. Çünkü soru çözümlerinde temeli iyi olan öğrencilerde sorulardaki bir çok kısım ve işlem bilinçaltınca anlık denilebilecek bir hızda neredeyse düşünmeden yapılırken bir diğer öğrencide bu algı ve çözüm süreci uzamakta hatta belli soru çözümünden sonra zihin yorgunluğu ile keşmekeşe dönüşebilmektedir.

Nitekim bir çok kişinin zihni dolu iken çok basit işlemlerde bile odaklanma problemi yaşadığını bilmekteyiz. Bunun önüne geçmek için bu tarz basit işlemlerin zihnimizi yormadan bilinçaltımızca anlık bir süreçte tamamlanması büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle erken yaşta ve dönemde özel ders alımı bu yetilerin geliştirilebilmesi açısından oldukça önemlidir.
Bir özel ders öncesi yapılacak ön görüşmede daha detaylı olarak bu konuları görüşebilmek ümidiyle...
Fatih İLHAN (Akademisyen Eğitimcimiz Fatih Hoca)
YGS Matematik Konuları
1-)Sayılar
2-)Basamak Kavramı
3-)Taban Aritmetiği
4-)Bölme-Bölünebilme
5-)OBEB-OKEK
6-)Rasyonel Sayılar
7-)Sıralama-Basit Eşitsizlikler
8-)Mutlak Değer
9-)Üslü İfadeler
10-)Köklü İfadeler
11-)Oran-Orantı
12-)Denklem Çözme
13-)Problemler
14-)Mantık
15-)Kümeler
16-)Bağıntı-Fonksiyon
17-)İşlem-Modüler Aritmetik
18-)Permütasyon-Kombinasyon-Olasılık
LYS Matematik Konuları
1-) Polinomlar ve Özdeşlikler
2-)İkinci Dereceden Denklemler ve Parabol
3-) Permütasyon, Kombinasyon, Olasılık
4-) Trigonometri
5-) Karmaşık Sayılar
6-) Logaritma
7-) Toplam Çarpım Sembolü ve Diziler
8-) Matris ve Determinant
9-) Fonksiyonlar
10-)Limit ve Süreklilik
11-)Türev
12-)İntegral